Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Dilimleme yazilimlari (Slicer) ne ise yarar?

Posted by elmek6 
Dilimleme yazilimlari (Slicer) ne ise yarar?
October 03, 2014 10:49AM
Plastik püskürtme, metal püskürtme, resin ile baski, 3 boyutlu insaatlar dahil bir cok baski türünde kullanilan sürectir.
Genel mantik söyledir: baski yapabilen bir makine bu baskilari üst üste bindirerek bir obje olusturabilir. Yani incecik dilimlerin bir araya gelmesiyle olusmus büyük objeler.
Dilimleme yaziilimlari ise üc boyutlu bir objeyi istediginiz kalinlikta dilimler. Biz bu dilimlere katman diyecegiz.

RepRap plastik püskürtme ile her dilim yani katman kalinligi 0.02mm (ve belki daha ince) katlar halinde basilabilir. Bu incelike katmanlari gözle görmek zordur ancak ince bir bicak ile sürtünce hissedebilirsiniz. Daha kalin dilimler halinde baski yaparsaniz bu sefer baski hizi artar ama katmanlari artik gözünüzle görebilirsiniz.

Dilimleme yazilimlari baska neler yapar?
Dilimleme yazilimlari bize aslinda bir cok mühendislik araci sunmaktadir, o kadar detaylidir ki halen arastirmalar ve gelistirmeler sürmektedir.

Giris seviyesinde önemli olan bir kac temel bilgiyi taniyalim.
Eger objeniz asagidan yukari dogru basiliyorsa yani yükseliyorsa objeniz bir temelden yani sifirdan baslayarak yazilmak zorundadir. Burasi objenin tasiyici yüzeyle yapismaya ihtiyac duydugu alandir.
Bundan sonraki her katman yalnizca kendinden önceki katman ile kaynasir ve her alt katman bir üst katmanin tasiyicisidir. Yani altinda tasiyici olmayan bir katman teoride yazdirilamaz.
Slicer yani dilimleme yazilimi tam bu anda imdadimiza yetisir ve eger objemiz icerisinde havada askida duran alanlar varsa bunlarin basimini mümkün hale getirmek icin gecici destek kirisleri yerlestirir. (Daha sonra bu gecici kirisler cok basite kirilarak cikartilabilir)
Dilimleme yaziimim en önemli özelliklerinden bir digeride obje doldurma islemidir. Bildiginiz üzere objelerin ici kimi zaman bostur (bidon, pinpon topu vb) kimi zamanda icleri kismen veya tamamen doludur. Bu islemide yine dilimleme yazilimi vasitasiyle biz belirleriz. Objeye gerekirse hafiflik gerekirse saglamlik ekleriz.

Reprap ile kullanilan bazi slicer yazilimlari: Slic3r, Cura, Skeinforge
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login