Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Filament nedir, ne ise yarar, cesitleri neler...

Posted by elmek6 
Filament nedir, ne ise yarar, cesitleri neler...
September 29, 2014 12:57PM
Filament 3 boyutlu plastik baski yapan yazicilari kullandigi kartusa verilen isimdir. RepRap güncel sürümleri 1.75mm ve 3mm capinda islenmis Filamentler ile calisir. Bir cok tür filament türü vardir ve özellikleri farklidir.
En cok bilinen ve kullanilan türlerin listesi genelde söyledir


PLA (Polylaktik asit)
Biyololik olarak ayrisabilen, dogal yollarla elde edilen ve doga dostu bir bio-plastik türüdür. Yazdirma araligi 180°C ve 220°C arasindadir.Kolay islenir, isiya direnci düsüktür. Kapali alanlarda kullaniminda bilinen sakinca yoktur, isitildiginda waffle gibi koktugu söylenir.Sodyum hidroksit bilinen cözücü maddelerindendir (80° ideal isi)

ABS (Akrilonitril bütadien stiren)
Hammeddesi petroldür, Hafif ve sert bir yapisi vardir. Genel yazdirma araligi 200°C ve 260°C arasindadir. Isitmali tabana ihtiyac duyar yazdirma sirasinda. Kokusu agir ve solunmasi sakincalidir. Aseton bilinen cözücü maddelerdendir. (90° ideal isi)

ABS-Ninjaflex
Kirilma ve kopma noktasi bir hayli yüksek esnemeye cok müsait yeni bir tür ABS cesitidir. Bir benzeri naylon filamenttir.



Filament üzerine bazi sorular ve cevaplari

Hangi renkler var?
PLA ve ABS türlerinde seffaf, tüm ana ve ara renkler ve fosforlu renkler dahil bir cok renkli ve karisik renklerin oldugu filamenler vardir.

Renkli cikti alabilir miyim?
Plastik püskürtmeli modellerde bir sicak uc yalnizca ayni anda 1 adet filament isleyebilir. Eger birden cok filament ile beslerseniz veya sicak uc sayisini artitrsaniz iki veya daha fazla renk veya plastik türünü ayni anda kullanabilirsiniz.

Mesela bir anahtarlik ne kadar zamanda yazilir?
Yazdirma islemi dilim dilim yapilir ve bu dilimlerin kalinligini siz secersiniz. Genelde 0.02mm ile 0.4mm arasi kullanilir buna bagli olarak 2 saat ile 10 dakika arasinda degisebilir.

Peki maliyeti ne kadar?
Uzunluk ve agirlik olarak ölcümlemek mümkündür. Ama en pratik ve yaygin kullanim bicimi agirliktir. Objenizi tartarak ne kadar malzeme kullandiginizi ögrenebilirsiniz. Genelde Filamentler 1kg veya katlari seklinde rulo olarak saitlir.

Plastik geri dönüstürülür mü?
Evet, belirli kurallar icerisinde plastik geri filament sekline dönüstürülebilir. Bu isi yapan cihazlarla ilgili genis bilgiler yine RepRap toplulugu icinde vardir.

Filament ile yapilan bir obje saglam olur mu?
Evet, özellikle iyi tasarlanmis objeler inanilmaz derecede saglam olabilir.

Filament ile yapilan objeler saglikli midir?
PLA plastik tamamen biyolojiktir ve sagliklidir, isterseniz yiyebilirsiniz. ABS kimyasal tabanlidir ve cocuklardan, bebeklerden, agizdan, solunmaktan kacinilmalidir.

(Türkce karsiligi henüz yok bazi yerlerlde filama yada filaman diyorlar ikiside yanlis ve anlamlari baskadir)

Edited 4 time(s). Last edit at 10/30/2014 05:55PM by elmek6.
Re: Filament nedir, ne ise yarar, cesitleri neler...
September 30, 2014 03:39AM
maliyet hesabı olarak şu formül kullanılabilir:

1 kg filament için:

(1 kg'lık filamentin alış fiyatı * basılan gramaj) / 1000

örnek:

(30$ * 150gr) / 1000 = 4,5$
Re: Filament nedir, ne ise yarar, cesitleri neler...
September 30, 2014 12:33PM
tabii bu sadece kullanilan filament maliyeti gercek maliyeti icin ayrica elektrik, zaman ve bosa gidebilen basklarida eklemek lazim smiling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login