Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Extruder heat would go up with printing with heatbed

Posted by evetanlm 
Extruder heat would go up with printing with heatbed
January 24, 2017 05:23PM
I have face a weird issue, when i was printing my extruder temperature will drop to 215-219 as a preset was 235, but when i never turn on my heatbed, my extruder can go up to 235 & higher, I have put a relay on my heatbed but still having this issue, should i add relay to extruder or maybe have a spoilt somethings, anyone can advise???? sincerely appreciate any kind help......
Re: Extruder heat would go up with printing with heatbed
January 24, 2017 11:19PM
Depending on the firmware you are using, you can try to autoPID the extruder heater.
Or maybe your wires from PSU to controller are to thin and cause voltage drop.
Another issue might be, the FET for the extruder is not fully ON, because the 5V rail is somewhere around 4.5V-4.7V. ( Happens mainly on Arduino Mega with Ramps and graphic LCD )
Re: Extruder heat would go up with printing with heatbed
January 30, 2017 07:30PM
o_lamp, can i know for FET for the extruder how do i do the setting ??? as i'm using ramp 1.4, mega 2560 + graphic LCD
Re: Extruder heat would go up with printing with heatbed
January 30, 2017 08:53PM
I find out one issue and this solve the problem which is as attach. now my extruder able to go up to 240 without issue
Attachments:
open | download - Change program manuel.jpg (127.3 KB)
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login