Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Stepper dont move but make sound

Posted by Matttheo 
Stepper dont move but make sound
August 19, 2017 06:25AM
Hi,

For the first start of my printer with marlin, i try to move axis and, problem, i can't move axis but NEMA Stepper 17 makes sound, look Z,Y,Z mp3, files is available on the links below (sorry, no attachments because the files is larger than 614.4Kcool smiley

X : [mattheo-prl.fr.nf]
Y : [mattheo-prl.fr.nf]
Z : [mattheo-prl.fr.nf]

So, i try to upload Ramp test code (http://reprap.org/wiki/File:RAMPSTestCode.pde), and motor is moving, but with marlin, no :/

If you have any ideas, help me please winking smiley

Marlin configuration is available in attachments.

Sorry for my bad english level.

Thank you,

Edited 1 time(s). Last edit at 08/19/2017 06:26AM by Matttheo.
Attachments:
open | download - Configuration.h (59.3 KB)
Re: Stepper dont move but make sound
August 19, 2017 06:52AM
First check you have micro stepping enabled (most boards this is 3 sets of jumper pun under each stepper module, should have 3 jumpers on it)


If its not that then your trying to move the steppers to fast

lower max feed rate values in firmware so that insane feed rates are cut back to sane values

ie

/**
* Default Max Feed Rate (mm/s)
* Override with M203
* X, Y, Z, E0 [, E1[, E2[, E3[, E4]]]]
*/
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE { 300, 300, 5, 25 }

lower these....
Re: Stepper dont move but make sound
August 19, 2017 08:07AM
Its work, but now when i go to endstop direction, when mot hit it, he don't stop and I can't go to the other direction :/

But when i stepper go to the opposite direction of the endstop and i manually hit the end stop, the mottor stop

Maybe it's because the stepper motor direction is reversed, if it's that, how can I change it ?


End stop setup: [5.39.59.8]

Edited 3 time(s). Last edit at 08/19/2017 08:58AM by Matttheo.
Re: Stepper dont move but make sound
August 19, 2017 04:34PM
check home directions are all -1 (MIN) (was like this in configuration.h you showed, but you might have changed it)

/ Direction of endstops when homing; 1=MAX, -1=MIN
// :[-1,1]
#define X_HOME_DIR -1
#define Y_HOME_DIR -1
#define Z_HOME_DIR -1

Use M119 to help Diagnose endstop issues (show endstop status)

manually test each endstop and check with M119
ie without any endstops hit send M119, it should report all endstops open
hold down X endstop, send another M119, now X min should say triggered. (make sure axis you test is changing!)
repeat for Y and Z

If you have two wire endstops, you need to #define ENDSTOPPULLUPS or they will never change.

NB if M119 reports that all max endstops are triggered you need to change
#define X_MAX_ENDSTOP_INVERTING false to true
#define Y_MAX_ENDSTOP_INVERTING false to true
#define Z_MAX_ENDSTOP_INVERTING false to true

Now you have your endstops working (hopefully)

re motor direction, change the following as needed to invert axis... if true change to false, if false change to true.
#define INVERT_X_DIR false
#define INVERT_Y_DIR true
#define INVERT_Z_DIR false

X- should move head left towards the min endstop
Y- should move bed back towards min endstop
Z- should move the head down towards the min endstop
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login